zondag 7 oktober 2012

Spagaat


Wie droomt er niet van? Hoe lang proberen we het al? En wanneer zal het ooit lukken? Ik heb het over de spagaat. Voor sommigen is het een koud kunstje. Natuurtalent, lange spieren, goeie genen; de perfecte combinatie om een prachtige spagaat te maken. Voor anderen is het hard werken, veel pijn en het steeds net niet voor elkaar krijgen. En toch blijft het een droom van iedereen die danst. Je been langs je oor, hoog in de lucht, 180 graden.... wauw!

Voor diegene die het nog niet onder de knie heeft of nog graag meer uit zichzelf wil halen, lees vooral verder voor alle tips en tricks.

Even voor de duidelijkheid: in het Engels wordt "split" gezegd en bedoelen ze een spagaat, wat dus niet hetzelfde is als de split bij ons. Want als je gaat zoeken op google of YouTube kan dat nogal eens verwarrend zijn. De split zoals wij die kennen wordt in het Engels onder andere ook wel  'straddle split' genoemd.

Voordat je ook maar iets gaat doen, is het heel belangrijk dat je een (korte) warming-up doet. 
Als je zomaar begint met rekken en strekken is dat niet goed voor je spieren. En het laatste wat je wilt is een blessure. Dus het warm maken van je spieren is van zeer groot belang!


Kijk anders ook even op het YouTube kanaal voor warming up oefeningen die tijdens de lessen worden gebruikt. Deze zijn uiteraard ook zeer geschikt om zelf thuis te doen. Let er wel op dat er geen meubels of andere dingen/mensen in de weg staan!!!

Op een andere blog vond ik een 6-stappenplan voor het oefenen voor de spagaat:

Hier een oefening hoe je de spagaat kunt oefenen:
  1. Doe een korte warming-up van zo'n 5-10 minuten: ren rondjes, fiets een stuk, dans, huppel of wat dan ook. Een warming-up is van groot belang. Doe je geen warming-up, dan kunnen je hamstrings scheuren, en dat is geen lolletje.
  2. Zoek een plek waar je genoeg ruimte hebt. Ga parallel staan (je voeten recht naar voren), rol jezelf werven voor wervel af naar beneden en tik de grond aan (als dit lukt) terwijl je benen gestrekt zijn. Rol je weer wervel voor wervel op, je hoofd komt als laatste weer omhoog. Herhaal dit 5 keer.
  3. Ga in de tweede positie staan, je voeten recht naar voren. Pak je rechterbeen vast (terwijl je benen nog wel allebei op de grond staan) en tik je knie aan met je neus, je benen zijn gestrekt, houd dit 5 seconden vol. Doet dit ook bij je linkerbeen. Herhaal het 5 keer.
  4. Ga op de grond zitten. Je rug recht, je benen recht voor je uit gestrekt. Flex je voeten. Pak met je handen je voeten vast en buig je helemaal voorover je benen (die je gestrekt houdt) en tik met je neus je knieën aan, of ga i.i.g. zo ver als je kan. Houdt dit 10 seconden vol. Herhaal het 3 keer.
  5. Spreidt je benen terwijl je nog steeds op de grond zit. Houdt je benen, voeten en rug gestrekt. Buig naar je rechterbeen en tik met je neus je knie aan. Houdt dit 5 seconden vol, zorg dat allebei je billen de grond raken. Doe hetzelfde met je linkerbeen. Herhaal het 3 keer.
  6. Als je het goed hebt gedaan ben je nu volledig opgewarmd voor de spagaat. Ga op je knieën zitten, zet één voet voor je op de grond. Schuif je ene been naar voren, het andere naar achteren. Ga zo ver als je kan en niet verder. Je mag het voelen maar het mag geen pijn doen. Als je het goed doet voel je de rek aan de onderkant van je voorste been.
  7. Herhaal deze stappen elke dag of in ieder geval zo vaak mogelijk!

Als je het makkelijker vind om te zien wat je moet doen, bekijk dan het onderstaande filmpje.
In dit filmpje zie je een aantal voorbereidende oefeningen voor de spagaat. Op die manier rek je je spieren uit, zodat je nog leniger wordt. Deze oefeningen moeten ervoor zorgen dat je de spagaat makkelijker kunt maken.


Het is belangrijk dat je de spagaat op de juiste manier maakt, zodat je niet geblesseerd raakt. In dit filmpje laten ze zien hoe je dat kunt doen.


De kunst is nu om dit ook werkelijk (bijna) elke dag te doen en mee te oefenen! Dit vind ik zelf namelijk het moeilijkst. Maar misschien als we weer eens voor de tv zitten of muziek zitten te luisteren, kunnen we in plaats van op de bank zitten ook even lekker gaan rekken en strekken! Dan heb je twee vliegen in één klap: je rekt en strekt en oefent de spagaat en je kunt toch je favoriete programma/film of muziek luisteren!

En wat helemaal inspireert is om vanavond om 21.25 uur naar NET5 te zappen en dan je oefeningen te doen, als dat geen motivatie is!!!
Goed tijdstip,  want zo kan iedereen ook gewoon So You Think You Can Dance (of natuurlijk Boer zoekt Vrouw) kijken!

Gewoon de dvd in de dvd-speler doen kan natuurlijk altijd op elk gewenst moment.


!SUCCES!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten