donderdag 11 oktober 2012

Balletles maandag(na-)middag

Op 8 oktober mocht ik bij deze jongedames een les bijwonen. Deze meiden zijn ongeveer 12/13 jaar en doen aan klassiek ballet. Aan het begin van de les hebben ze al gelijk een meevaller. Normaal gesproken moeten ze eerst vrij dansen, om de expressie e.d. te bevorderen. Maar vandaag hoeft dit niet. Alle meiden slaken een zucht van opluchting en af en toe hoor ik een "yes". Ze vinden het dus niet zo erg, hahaha! Benieuwd wat ze wel gaan doen? Lees dan vooral de rest van deze blogpost ook!




In plaats van vrij dansen gaan ze meteen aan de barre beginnen. Eerst de plié oefening. Korte uitleg en beginnen maar! Daarna de tendu oefening. Af en toe komen er wat voeten en benen in de war, maar dit is zeker een goed begin van de les.


Nu mogen de voetjes van de vloer. De jeté oefening, waarbij dus niet meer je teen op de grond is (zoals bij de tendu) maar van de grond.


Je zag en hoorde het al in het filmpje voorbij komen: retiré. Daar hebben ze ook een aparte oefening voor. Dit is met name belangrijk voor het maken van een mooie pirouette. En een goede voorbereiding is het halve werk. Dat weten deze meiden ook, want ze zijn heel hard aan het werk! De eerste keer mochten ze de barre nog vasthouden, maar nu niet meer...


Goed bezig hoor! Dan de favoriete oefening: grand battement. Tegelijkertijd ook een vermoeiende oefening. Maar de benen mogen lekker hoog gezwaaid worden. Iedereen wil dat been natuurlijk zo hoog mogelijk. Nou, er zijn er hier een heleboel waar ik wel jaloers op ben!


Tijd om nog meer uit te rekken. Iedereen naar het midden en Shirelle vertelt wat je moet doen en hoe je het moet doen. Ik vind dit altijd een heel mooi gezicht. Al die meiden op een rij, die keurig allemaal hetzelfde doen. Dat levert altijd mooie plaatjes op.


Eenmaal in het midden, gaan ze daar verder met de oefeningen. Kijk maar mee.


Het is een hardwerkende groep, met allemaal ontzettend leuke meiden. Allemaal zetten ze hun beste beentje voor, elke keer weer. Bewonderenswaardig hoor! Zullen ze dat de hele les volhouden?


Tsja, in het midden hoor springen er ook altijd bij. Even alle energie bij elkaar rapen en gaan met die banaan!  Het springen gaat wel altijd net even te snel zodat je heel makkelijk in de war kunt raken. Maar ook hier gaat het weer prima en probeert iedereen zich weer goed te concentreren.


Eindelijk mogen ze uit de hoek dansen. Toch bijzonder dat het bij elke groep tot een van de favoriete dingen hoort. Ze beginnen met een wals oefening uit de hoek. Hier zijn ze nog maar één of twee weken mee bezig. En het is een pittige oefening.


Gelukkig kan Shirelle het altijd goed uitleggen en prachtig voordoen. Hierboven ziet het er al goed uit. Bekijk het filmpje om te kijken of dat ook echt zo is.


Natuurlijk kan de wals ook uit de andere hoek. Wil je dat zien? Kijk dan even op mijn YouTube kanaal.
We gaan verder met mooie sprongen uit de hoek. Aan de barre konden we zien dat de benen flink hoog de lucht in konden. Kijken of dat met de grand jeté ook lukt.




Als laatste gaan ze iets nieuws doen. Spannend! Ze gaan pirouettes uit de hoek maken. Hebben ze niet voor niets aan de barre de retirés geoefend. De eerste pirouettes van dit jaar!


Wil je weten of ze dit ook met links kunnen? Kijk dan even op mijn YouTube kanaal.
En dan komt het allerleukste van de les: de dans. Deze meiden dansen op muziek van Within Temptation. Het is voor mij een bekende dans, dus ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan doen!


Zelfs met mij kritische blik kan ik niet anders zeggen dan dat ze het erg goed doen! Natuurlijk is de dans nog niet af en zijn er nog puntjes die op de i gezet moeten worden. Maar het is een sterk begin. Daarbij komt ook nog eens dat dit absoluut geen gemakkelijke dans is!



En dan is de tijd alweer om. Gaat dat snel als je plezier hebt! Nu dus even afsluiten met z'n allen.


Meiden, bedankt voor deze leuke les! Ik vond het heel leuk om er te zijn. En ik hoop dat jullie de blogpost leuk vinden. We zien elkaar vast wel weer een keertje. Blijf vooral zo doorgaan!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten