vrijdag 19 oktober 2012

Balletles donderdagmiddag lyrical

Op 11 oktober mocht ik kijken bij deze groep. Dit is een helemaal nieuwe groep! Het is namelijk een lyrical les. Maar ja, wat is lyrical precies? Het volgende vond ik op internet en ik denk dat het wel een goeie uitleg is van wat lyrical is: 

"Lyrical laat je helemaal meevoelen met de sfeer en het verhaal van de muziek. Er kunnen veel emoties in loskomen. Lyrical is vooral bekend geworden door bijvoorbeeld 'So you think you can dance'. Lyrical kan op eigenlijk alle muzieksoorten gedanst worden. Vaak worden echter wel 'slow' nummers gebruikt."

Benieuwd hoe de les eruit ziet? Vooral verder lezen!

Bron: http://www.dansschoolingeborg.nl/dansstijlen/modernlyrical.html


Zoals bij alle lessen moet er eerst een warming up gedaan worden. En deze groep begint aan de barre. Hier wordt mee opgewarmd, maar het  bevorderd ook de techniek. Dat heb je bij lyrical ook zeker nodig!



Sommigen hebben ook klassiek en/of jazz ballet, en kunnen daar hun voordeel mee doen. Anderen zijn daar niet zo bekend mee, maar laten zich niet uit het veld slaan! Ze werken heel hard en ik moet zeggen dat je niet ziet wie wel of niet klassiek geschoold is.


Aan de barre wordt ook geoefend voor de fouette pirouette (fouette = zweep, dus vrij vertaald: een 'geslagen' pirouette). Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze die in het midden gaan maken en steeds maar rond blijven draaien. Mooi vooruitzicht toch?


En als je het filmpje bekijkt (hieronder) zie je dat ze als heel goed bezig zijn. Er wordt een goede basis gelegd! Ik weet zeker dat als ik over een paar maanden weer kom, iedereen rondjes draait in het midden!


Jawel, net als volgens mij alle andere groepen waar ik een stukje over heb geschreven mag ook deze groep de grand battement oefening aan de barre doen. Dit ziet er altijd zo leuk uit!

Natuurlijk heb ik ook bewegende beelden!


Na de barre gaan ze even uitrekken in het midden. Ook hier wordt er met de benen in de lucht gezwaaid, maar dan liggend. Meestal maak ik daar foto's van, maar van deze groep heb ik het gefilmd! Een primeur!


Zoals je al gezien hebt, zitten hier heel wat lenige kids tussen. Dat is ook te zien wanneer ze hun spagaat en split mogen oefenen. Ga zo door dames en heer!


Daarna deden ze nog een rek oefening, maar dan staand in het midden. Het lijkt wel een grand battement, maar dan net even anders. (Ik weet de naam hier niet van helaas. 'k Zal Shirelle nog eens vragen. Het heeft vast wel een mooie franse balletnaam, haha!) Op de foto's kun je zien wat ik bedoel.


Door al die oefeningen zijn de spieren lekker warm en soepel geworden. Dus, tijd voor de grand jetés uit de hoek. Je kunt zien dat ze flink hun best doen en ook plezier hebben!

Wil je ook zien hoe ze het met links doen? Kijk dan even op mijn YouTube kanaal.

Je kunt horen dat deze muziek al wat pittiger is dan aan de bar. De muziek is gevarieerd in deze les. En ook bij de pirouette zit leuke muziek. Nou, moet je niet vergeten om naar de meiden en jongen te kijken! Want ze maken hier eerst een enkele pirouette en daarna zelfs een dubbele. Petje af, want het ziet er goed uit man!


Ja, en nu komt dan toch een kleine tegenvaller. Shirelle heeft mooie muziek gevonden en wil dat de groep daarop gaat dansen. Vrij dansen... de meest gevreesde opdracht! En het wordt nog gefilmd ook! Nou, ik kan de groep geruststellen, want niets is zo mooi als vrij dansen. Jullie hebben het super gedaan, kijk maar!


Na deze moeilijke/vervelende opdracht is het tijd voor het leukste gedeelte: de dans. Ik was heel benieuwd naar wat ze gingen doen.


Dit ziet er super uit! Maar ja, nu weten jullie nog niet op welk nummer er gedanst wordt en hoe het er bewegend uit ziet. Natuurlijk heb ik daarom ook een filmpje gemaakt. Kijk en bewonder!

Meer filmpjes van de dans zien? Kijk dan even op mijn YouTube kanaal.



Dames en heer, bedankt voor jullie super inzet tijdens deze les. Ik heb ontzettend van jullie genoten en ik denk iedereen die de blog leest ook. 
Voor nu een hele fijne vakantie en we zien elkaar nog wel een keer weer! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten