zondag 14 oktober 2012

Balletles dinsdagavond (klassiek)


Deze meiden dansen op dinsdagavond. Op 25 september mocht ik bij hun kijken en heb ik weer een heleboel leuke foto's en filmpjes gemaakt. Dat is al weer even geleden, maar dat maakt het niet minder leuk! Benieuwd naar hun les? Lees en bekijk dan de hele blogpost.

Net als altijd beginnen ze ook deze les aan de barre. Dit om op te waren en zich voor te bereiden op de rest van de les. En natuurlijk om steeds beter te worden!


Deze jongedames hebben allemaal al een heel aantal jaren balletles van Shirelle. En dat kun je ook zien in de foto's en filmpjes. Alles ziet er heel netjes uit. Zo ook de grand battement aan de barre.


Ik vind het altijd een heel mooi gezicht, al die jonge meiden die vreselijk hun best doen aan de barre. Er heerst een heleboel concentratie. Natuurlijk wordt er met regelmaat ook gelachen hoor!


Wel gooien ze zo even hun benen de lucht in. Ja, het lijkt heel makkelijk! Maar ze doen er heel erg hun best voor en de zweetdruppels beginnen zich al te laten zien.


En ze blijven maar gooien met die benen. Ze kunnen het niet alleen aan de barre, maar ook zonder barre in het midden. Al maken ook zij nog wel eens een foutje hoor... let maar eens op de armen in het filmpje op 0:15 sec. En ook aan het eind sluipt er toch nog even een foutje in bij sommigen. Deze oefening is niet alleen uitdagend om het been zo hoog mogelijk te krijgen, ook voor de hersenen is het een flinke oefening!


Dan is het nu tijd om eens lekker uit te rekken. En al lijkt dit lekker relax zo op de grond... ik weet zeker dat dat absoluut niet zo is! Doe het maar eens na, dan voel je het vanzelf.


Tijd voor de grand jetés uit de hoek. Dit vinden ze altijd leuk om te doen. En moet je eens kijken hoe mooi dit er uit ziet! Goeie fotograaf zeg, hahaha!


En om te bewijzen dat dit er niet alleen mooi uit ziet op een stiltaande foto, is er ook een filmpje van.


Nu hebben we de grand jetés uit de hoek gehad. Maar deze groep doet ook grand jetés en tournant. Even een korte uitleg: jeté = gegooid, grand jeté = groot gegooid (zie filmpje hierboven), en tournant = draaien. Een grand jeté en tournant is dus een grand jeté maar dan gedraaid. Benieuwd hoe het eruit ziet? Bekijk het filmpje hieronder.


Na deze toch vrij moeilijke oefening is het tijd voor de meest gevreesde oefening tijdens een klassieke balletles: springen. Dit is niet per se moeilijk, maar wel ontzettend zwaar en vermoeiend. Kijk maar eens naar het filmpje dan zul je snappen wat ik bedoel. Snap je het dan nog niet? Doe dan maar eens even mee met deze oefening!


Als iedereen totaal is uitgeput, komt het leukste van de avond....DE DANS! En de muziek van deze dans is werkelijk super, Carmina Burana. Shirelle heeft hier een hele mooie choreografie bij gemaakt.


De foto's zijn veelbelovend. Dan gauw verder naar de filmpjes, dan kun je ook de prachtige muziek horen!


Shirelle doet af en toe mee om te zorgen dat de juiste tellen worden gebruikt tijdens de dans. Dit valt niet altijd mee en soms maakt ze het zo moeilijk dat ze het zelf ook niet meer weet, hahaha. Daarna zul je het toch zelf moeten doen, want Shirelle wil maar al te graag zien hoe het eruit ziet!


Na dit 'langzame' stuk komt er nog een snel stuk. Daar zijn ze ook al mee begonnen. Dit is een lekker pittig stuk wat er super leuk uit ziet, maar best ingewikkeld is! Zet 'm op dames!


Hier kunnen ze nog wel een poosje mee aan de slag voordat dat vlekkeloos gaat. Maar dat is een mooie uitdaging. Omdat er meestal veel tijd wordt gestoken in de dans is er niet altijd tijd voor een afsluiting. Gelukkig rekken de meiden dan altijd zelf even uit in de kleedkamer.... toch?



Bedankt dat ik bij jullie mocht kijken. En ik kom nog wel een keertje weer om te kijken hoe het dan met de dans staat, want ik ben benieuwd hoe zich dat verder ontwikkeld! 
Succes ermee!

1 opmerking: