zondag 8 december 2013

Make-up

Tijdens dansvoorstellingen zien de dansers er altijd prachtig uit. Dit komt vaak door de kostuums, maar ook de make-up die ze dragen. Elke dans wil iets anders vertellen/uitdragen en dus hoort bij elke dans ook een ander kostuum en een andere make-up.



Doe je zelf aan dansen en treed je wel eens op? En wil je weten waar je op moet letten als je zelf je make-up moet aanbrengen? Lees dan vooral verder!

Make-up voor optredens en dansvoorstellingen wordt ook wel 'stage make-up' genoemd, dit betekent namelijk 'podium make-up'. Er is best veel over stage make-up te vinden, maar vooral Engelstalig. Daarom wil ik graag een stukje schrijven over stage make-up in het Nederlands! :)

Stage make-up is dus bedoelt om te dragen tijdens optredens op (grote) podia. Wat je vooral zal opvallen is dat stage make-up er van dichtbij vaak niet zo mooi uit ziet. Het lijkt dan erg overdreven en je ziet een hele dikke laag make-up. Dat klopt, maar dat is ook juist de bedoeling. Want mensen in de zaal moeten je gezicht en je gezichtsuitdrukking van een grote afstand nog kunnen zien. Daarom worden bepaalde gezichtsdelen extra benadrukt door bijvoorbeeld felle kleuren of strakke lijnen.



Op een website vond ik een lijstje met veel voorkomende make-up fouten die gemaakt worden bij stage make-up. Dit wil ik graag met jullie delen, want je leert er een heleboel van!

Allereerst even een plaatje van een gezicht, met daarbij genoemd hoe alles in je gezicht genoemd wordt in de beautywereld. Zijn er dan nog steeds woorden die je niet kent, neem dan hier even een kijkje.


Dan nu de tips:

  • Wenkbrauwen
    Veel voorkomende "fout" is dat je geen wenkbrauwen ziet en dan mis je de emotionele uitdrukking in je gezicht. Terwijl dat juist bij een dansoptreden belangrijk is om wel te zien!

    Zorg er daarom voor dat je wenkbrauwen goed te zien zijn. Teken ze bij op kleur ze in met een oogschaduw in de juiste kleur of met een speciale wenkbrauwpoeder of wenkbrauwpotlood.
  • Oogpotlood
    Zwart oogpotlood wordt vooral gebruikt om een zwarte lijnen op en rond je oog te zetten. Wat je niet moet doen is de zwarte lijn op je waterlijn zetten. Dit maakt je ogen kleiner. Voor je dagelijkse make-up, foto's of voor op TV kan dit wel, maar bij stage make-up is dit een afrader!

    Gebruik op je waterlijn juist een wit oogpotlood, want dit laat je ogen open en groter lijken.
  • Eyeliner
    Met eyeliner kun je mooie lijntjes boven en onder je oog zetten. Een veel gemaakte fout is om het eyeliner lijntje onder je oog, te ver door te laten lopen naar de binnenkant. Het maakt je ogen kleiner en geeft geen mooie open blik. Daarnaast kan het er op het podium zelfs laten uitzien alsof je scheel bent.

    Een eyeliner lijntje onder je oog mag wel, maar doe dit alleen aan de buitenkant. Ga met het lijntje niet voorbij het gekleurde deel van je oog (de iris).
  • Arcadeboog (crease)
    Een donkere kleur in de arcadeboog die te hoog zit en te ver doorloopt naar de binnenkant van je oog  richting je neus werkt niet als je stage make-up gaat aanbrengen. Je ogen lijken dan grote, emotieloze zwarte gaten. Daarom werkt de "smokey-eyed look" ook niet op het podium.

    Zorg dat de kleur in je arcadeboog niet botst met je wenkbrauwen. Focus met de kleur op de buitenste helft van de arcadeboog. En zorg dat je het goed blend (= vervagen, vermengen).
  • Foundation
    Je begaat een grote fout als je geen foundation draagt wanneer je op een podium op moet treden. Je make-up gaat dan vlekkerig lijken door het zweten tijdens het optreden.

    Foundation zorgt voor een egale en matte huid. En het geeft een goede basis om de rest van de make-up op aan te brengen. De ideale foundation zou een lichte, olievrije en waterbestendige foundation zijn. Op die manier is je gezicht gedurende de hele dag en het hele optreden mooi egaal en mat en loopt je make-up niet uit.
  • Kleuren
    Je gebruikt gemakkelijk verkeerde kleuren voor stage make-up. Dat je een look op TV of op internet hebt gezien, wil niet zeggen dat die look ook werkt als stage make-up. Die make-up die je hebt gezien is namelijk niet geschikt voor de grote afstand van je publiek en de felle lichten die op het podium en op de dansers schijnen.
    • Foundation: 
      Een foundation met een roze ondertoon kan erg rood lijken onder de podiumlampen. Gebruik daarom foundations met een warme (gele) ondertoon om er gezond uit te zien.
    • Oogschaduw:
      • Licht paars verdwijnt door de podiumlampen.
      • Donker paars en donker blauw lijken op het podium vaak zwart.
    • Lippen:Te heftige lippen of niet mooi opgemaakte lippen kunnen erg afleiden. Wanneer je lippen meer opvallen dan je dansen... dan leidt het af! Houd het dus simpel en netjes.


  • Gebruik neutrale/aarde tinten die de natuurlijke schoonheid van de danser naar voren laten komen.
  • Blush
    Te veel blush of een te scherpe lijn als blush is niet mooi bij stage make-up, want het laat de danser er veel ouder uit zien.

    Zorg er voor dat je een neutrale roze of neutrale perzik kleur als blush gebruikt die bij elke huidskleur past.
  • Lippenstift
    Gebruik geen te rode lippenstift! Dit lijkt eerder op een clown dan dat het mooi is en kan het publiek afleiden van de dans. Het is erg ouderwets om knalrode lippenstift te gebruiken en niet erg mooi voor op het podium.

    Een rode lippenstift kan minder rood worden gemaakt door een neutrale kleur lippenstift er onder te dragen. Dit geeft de rode kleur wat diepte en lijkt erg mooi op het podium. Ook kun je een minder rode lippenstift gebruiken of twee kleuren mengen.
    Wanneer je eerst met een lippotlood je hele lip inkleurt, blijft de lippenstift die je er over draagt langer zitten. Probeer maar eens!
  • Make-up
    Veel gemaakte fout is dat er te weinig make-up gebruikt wordt. Door de afstand van het publiek en de intensiteit van de lampen zijn de karakteristieke eigenschappen van je gezicht niet meer goed te zien, alsof je een "plat" gezicht hebt.

    Wanneer er wordt opgetreden is het ook aan te raden om tijdens een van de generale reptities make-up te dragen, zodat er gekeken kan worden of het goed is. Iemand kan dan letten of de emotie in het gezicht goed te zien is.

    Je kunt je gezicht ook wat extra dimensie geven door de contouren van je gezicht extra aan te zetten. In het plaatje hieronder kun je zien waar je juist donkere en waar je juist lichtere poeder/foundation kunt aanbrengen om je contouren in je gezicht extra te benadrukken.

    Je moet de make-up dan natuurlijk niet zo laten zitten maar mooi blenden ;)


In dit filmpje kun je goed zien hoe je alle bovenstaande tips kunt toepassen.
Kijk op dit YouTube-kanaal voor nog meer handige filmpje.


Hopelijk heb je er wat aan gehad! 
En wie weet heb je nog een keer een optreden en kun je deze tips toepassen. 
Maar gewoon er een keertje mee oefenen is ook hartstikke leuk natuurlijk :)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten