zondag 17 november 2013

Act Your Age - Festival

Afgelopen week kreeg ik via de webshop een leuk mailtje binnen. Iemand attendeerde mij op een dansfestival met de vraag of ik misschien zin had om er iets over te schrijven op mijn blog. Dus ik heb even de website van het festival bekeken en werd eigenlijk wel heel enthousiast.
Wil je er meer over weten? Lees dan vooral verder!


'Act Your Age'


Act Your Age is een internationaal project en gehonoreerd door de Eurpese Commissie in het kader van het Europese Cultuur Programma. Samen met Dance House Lemesos (Cyprus), Opera Estate Festival (Italië) en festival de Nederlandse Dansdagen wordt dit evenement georganiseerd. Met dit festival willen ze de oudere mens in de schijnwerpers zetten.
Op de site staat het erg mooi beschreven:

"Met de professioneel danskunst als startpunt streeft het project ernaar nieuwe beelden, inzichten en kennis te vergaren die een alternatief bieden voor de dominante beeldvorming en opvattingen over de oudere mens."


Het is een tweejarig project, met een programma dat bestaat uit artistiek onderzoek, workshops en expert- en community bijeenkomsten. Daarmee creëert Act Your Age een uitwisseling tussen Europese ouderen, jonge dansmakers, professionals uit de zorg en wetenschap een breed publiek. De oudere performer krijgt een prominente plek. Act Your Age wil daarmee graag bijdragen aan de discussie over de toenemende vergrijzing van de maatschappij en de beeldvorming rond het oudere lichaam.

Het eerste jaar wordt er veel tijd besteed aan workshops en onderzoek en het tweede jaar is gericht op het presenteren van de uitkomsten.

Aan het eind van die twee jaar wordt het project afgesloten met het Festival in Maastricht.

Ouder worden


Wat we nu vaak denken is dat ouder worden jammer is. Je krijgt rimpels, niet alle dingen lukken meer, je wordt minder lenig en minder soepel... kortom, veel negativiteit. En oud worden is niet alleen maar kommer en kwel! Een ouder persoon is ook vaak wijzer, rustiger en heeft een andere kijk op de wereld. Daar kunnen wij als jonge mensen nog een heleboel van leren denk ik. Daarnaast zijn oude mensen niet per definitie minder mooi. Er lopen prachtige oude mensen rond! Rimpels zijn niet lelijk, ze laten alleen zien dat iemand al ouder is en veel heeft meegemaakt in zijn of haar leven. En ook grijze haren staan soms erg mooi. Bekijk oud zijn of ouder worden eens van een andere kant. Zoek naar de mooie dingen, kijk naar oude mensen met bewondering en respect, vraag ze om advies en help ze waar nodig. Zonder al die prachtige oude mensen zou de wereld niet compleet zijn...


Ouder worden in de danswereld


In de danswereld ben je nog sneller oud dan in de "gewone" wereld. Wil je professioneel danser(es) worden? Dan moet je jong beginnen en veel trainen. De training is zwaar en vraag fysiek veel van je. Als je jong bent ben je soepel, leer je snel en ben je sterk genoeg om deze fysieke inspanning goed aan te kunnen. Je kunt al vanaf groep 6 (dan ben je 9-10 jaar) een dansopleiding volgen. Dat houdt in dat je voor die tijd al veel hebt moeten trainen om zo goed te zijn dat je in groep 6 auditie kunnen doen!



Wanneer je fulltime een dansvakopleiding wilt doen, kun je auditie doen vanaf groep 7/8 of vanaf de brugklas. Bij een auditie wordt er gekeken of je lichaam lenig en sterk genoeg is. Pas als dat goed is én je kunt heel goed dansen, dan heb je een kleine kans om aangenomen te worden.

Meestal wordt er auditie gedaan bij gezelschappen als de dansers ongeveer 17 jaar zijn! Ze hebben dan de middelbare (dans)school afgerond en hebben evt. nog een of meerdere jaren HBO opleiding Dans gedaan.

Ze moeten ook wel vroeg beginnen, want als je 30 jaar bent, ben je in de danswereld oud! Veel dansers stoppen ook als ze dertig zijn geweest, gemiddeld rond hun 38e. Ze hebben dan ruim 10 jaar alles gegeven en vreselijk hard gewerkt en hopelijk veel opgetreden. Hun lichaam wordt dan minder soepel en minder sterk, waardoor het niet lukt om nog net zo goed te zijn als de jonge dansers.


Het 'Act Your Age - Festival' 


Van 12 t/m 14 december wordt het Act Your Age Festival gehouden in Maastricht. Tijdens dit festival zijn er (nieuwe) voorstellingen te zien met oudere dansers, zowel professioneel als amateur, en zijn er workshops, debatten en exposities. In het festival zijn de deelnemers samen actie, door gezamenlijk te bewegen en te praten en samen voorstellingen te zien. Daarbij worden in het Act You Age Festival de grenzen tussen verschillende generaties en verschillende domeinen doorbroken.


Tijdens deze drie dagen zijn er een heleboel leuke dingen te doen! Onder andere de hieronder genoemde dingen:

Deze dag staat in het teken van de bredere culturele en maatschappelijke denkbeelden die onze visie op ouder worden voor een belangrijk deel bepalen. Ontdek wat het betekent om je te gedragen 'naar je leeftijd'. Wat wordt er impliciet of expliciet van ons verwacht?
    • Expositie: The Art of Growing older, door studenten van Faculteit Kunsten Hogeschool Zuyd
    • Film expositie: A taste of Act Your Age, deze expositie presenteert beelden van het maakproces en de gepresenteerde werken.
    • Lezing: Rock on!, door Ros Jennings
    • Workshop: Creëer je eigen levensmotto, met filosoof Nico de Vos en choreograaf Erik Kaiel


In het hart van het festival wordt aandacht besteed aan lichaam en geest. Tijdens ons leven krijgen we allemaal andere ervaringen mee, onze omgeving verandert en we veranderen zelf, zowel fysiek als mentaal. Hoe gaan wij mensen om met verandering? Experts, dansers en choreografen delen hun visie.

    • Expositie: Nooit te oud om te dansen, initiatief van Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst
    • Lezing: Vitality and Ageing, door Rudi Westendorp
    • Dans: Changing Skin, door Lia Haraki
    • Voorstelling: Parkin' Son, door Giulio d'Anna


Op de derde festival dag delen verschillende (ervarings)deskundigen via workshops hun kennis. Doe mee en raak geïnspireerd door elkaar en de kracht van het thema. Lezingen met praktische 'tips & tricks' maken deze dag compleet

    • Filmprogramma: Still Going Strong, een serie van korte dans films geselecteerd door Lumière Maastricht en Cinedans
    • Lezing: Introdans danst Mins, door Adriaan Luteijn en Paul Rinkes
    • Dans: Blind Date, door Arthur Rosenfeld met Liz King
    • Workshop: Jong geleerd, oud gedanst, door Introdans


En er is nog veel meer te doen en te zien!!! Klik hier voor het volledige programmaoverzicht.


Een festival voor jong en oud, waar je veel kunt leren en ervaren! Kies voor een lekker dagje uit of maak er een heerlijk dansweekend van door een lekker weekend in Maastricht te verblijven.

Het is echt een aanrader. Neem een vriend of vriendin , je vader of moeder, of misschien wel je opa of oma mee en ga lekker een dagje uit! Beleef ouder worden op een andere manier. 
Veel leuke voorstellingen en workshops, interessante lezingen en bijzondere exposities. 

Waar wacht je nog op? Gauw tickets bestellen!

Meer informatie vind je op de website van Act Your Age. Ook staat daar informatie over tickets.

Bronnen:
http://www.mabelalter.com/danseres-worden.html
http://balletisvooriedereen.blogspot.nl/p/nederlands-voor-wie-is-ballet.html
http://www.danseres.com/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ballet
http://www.actyourage.eu/nl/about/





Geen opmerkingen:

Een reactie posten