zaterdag 19 januari 2013

Introdans - HARTSLAG

Op 29 januari, om 20.15 uur, is er een voorstelling van Introdans in de Muzeval. Shirelle attendeerde ons hierop, met daarbij de mededeling dat ze een brief heeft waardoor we korting kunnen krijgen. Nu werd ik erg nieuwsgierig en heb eens even opgezocht wat voor voorstelling het is. En dat wil ik graag met jullie delen!

                                                       

Het is een voorstelling met 4 verschillende dansstukken, gemaakt door verschillende choreografen.

1. Cayentano Soto - 'Fugaz'
2. Nacho Duato - 'Por Vos Muero'
3. Nacho Duato - 'Cor Perdut'
4. Thierry Malandain - 'Boléro'

Hier in het kort wat je van de voorstelling kunt verwachten:
Introdans opent het nieuwe dansseizoen met Hartslag. Een voorstelling waarbij passie, sensualiteit en structurele perfectie je om de oren vliegen. Vier dansstukken, een van een Franse choreograaf en drie van Spaanse choreografen, laten je hart sneller kloppen. Daarmee doen ze de titel Hartslag zeker eer aan.



Allemaal leuk een aardig, maar een beetje meer informatie over de stukken kan vast geen kwaad. Daarom heb ik nog even verder gezocht en vond een recensie van iemand die heel mooi per dansstuk heeft beschreven waar het over gaat en wat er te zien is. Daarnaast heb ik van elke dans even een foto opgezocht.


Vergankelijkheid
Fugaz van Cayetano Soto is een eerbetoon aan zijn overleden vader. Fugaz, wat komeet betekent in het Spaans, gaat over vergankelijkheid. De vergankelijkheid van het leven en tegelijkertijd die van de carrière van een danser. In totaal dansen er drie danseressen en drie dansers mee. Het stuk varieert van groepsdans tot solo en duet die allen prachtig uitgevoerd worden. De danseressen dragen huidkleurige kleding en de dansers zijn geheel in het zwart. Dit vormt een mooi contrast; een contrast tussen duister en licht, dood en leven. Fugaz is een emotioneel geladen choreografie die de woorden melancholisch, sentimenteel, pijn, verlies maar ook geluk en dankbaarheid oproepen.
                                

Dansen aan het hof in een hedendaags jasje
Por vos Mureo van Nacho Duato is geïnspireerd op vijftiende- en zestiende-eeuwse Spaanse muziek. Tussen de composities door hoor je een sonnet van Garcilaso de la Vega, een van de bekendste schrijvers van die tijd. Prachtig is de groepsdans van de danseressen waarbij ze in hun hand een masker dragen. Het is mooi om te zien hoe de danseressen het masker naast hun eigen gezicht houden en tegelijkertijd dansen. Ook de dansers hebben een indrukwekkend stuk in de dans, waarbij ze met wierook en lange donkere capes over het podium lopen. De geur die op deze manier verspreid wordt, prikkelen de zintuigen van de kijker optimaal.
                               

Zuidelijk temperament
Cor Perdut is de tweede choreografie van Duato deze avond. In dit prachtige liefdesduet raken Anna Calvo Gómez en Rashaen Arts met de dans een passionele en sensuele snaar, die het hele stuk blijft doortrillen. Rashaen Arts is een echte gentlemen op het podium. Hoe hij zijn lichaam uitstrekt is sterk en zacht tegelijkertijd. Het licht kleurt rood/oranje, net als de kleding van de twee dansers. Dit geeft een hele warme sfeer.  Ook de muziek past goed bij het geheel. De intense stem van Maria del Mar Bonet zorgt ervoor dat je je even in een droomwereld waant vol zuidelijk temperament en liefde.
                              

Dans en muziek kloppend als één hartslag
De Franse choreograaf Thierry Malandain maakte in 2001 een veelgeprezen choreografie op de welbekende compositie Boléro vanMaurice Ravel. Boléro is structureel en technisch het hoogtepunt van de avond. Zes dansers en zes danseressen staan in een vierkant van negen bij negen meter. Op elke hoek staat een doorzichtig frame zodat beslotenheid gesuggereerd wordt. De dansers dragen huidskleurige strakke kleding. Dit zorgt ervoor dat er eenheid ontstaat. Deze eenheid ontwikkelt zich verder in de bewegingen. Deze zijn strak, direct en helder. De dans en de muziek vloeien prachtig samen. Het hart van de bewegingen en het hart van de muziek komen zo samen in een hartslag.
                             

De dansers weten je gedurende de voorstelling feilloos te boeien door hun mooie, strakke en sierlijke bewegingen. De vier stukken zijn allen krachtig en passioneel sterk. Introdans zet met Hartslag een hele warme voorstelling neer.

Persoonlijk vind ik de muziek van Ravel, de Bolero, héél erg mooi (klik op de link in het stukje hierboven en je kunt de muziek beluisteren). Dus alleen daarom al ben ik erg benieuwd naar de voorstelling. Na het zien van de foto's werd ik nog enthousiaster. Maar wat mij denk ik over de streep heeft gehaald is het filmpje wat er bij is gemaakt. Kijk maar mee.



Zie ik jullie allemaal 29 januari in de Muzeval???


Bronnen:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten